Hittills har nästan 1 500 amerikanska vapers blivit sjuk med den mystiska lungsjukdom som dödas minst 33.

Det är en nationell se alla e-cigg här tragedi, men dödssiffran är bara en liten bråkdel av de människor som kommer att dö i förtid eftersom de försökte vaping och hamnade fastna på nikotin, enligt Los Angeles Times.

LA Times citerar 2018 forskning som fastställt att vissa 495 000 icke-rökare amerikaner mellan åldrarna 12 och 29 försökte vaping och i slutändan blev vanliga cigarettrökare. Det är nästan en halv miljon människor som, om det inte vore för vape, förmodligen inte skulle ha börjat röka alls.

LA Times bröt ner antalet hur rökning tenderar att döda människor och tillämpade den på att 495 000-person kohort. Till exempel, befintlig statistik om hälsokonsekvenserna av rökning tyder på att nästan 7 000 av 495 000 kommer att dö i förtid på grund av en stroke, och drygt 44 000 kommer att dö av lungcancer.

Inget av detta, naturligtvis, bör minimera effekterna av den pågående vape lung krisen-bara för att det är dödade färre människor inte gör det mindre av en tragedi. Om något, den LA Times datavisualisering projektet bör fungera som en påminnelse om att vaping eller röka nikotin är farligt, oavsett om det är bundet till en mystisk lång kondition.

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.